Kuchnia niemiecka jest bardzo podobna do kuchni polskiej, szczególnie tej śląskiej i wielkopolskiej. Ze względu na wielkość państwa, kuchnia niemiecka jest bardzo zróżnicowana. W landach położonych bliżej Francji dominują dania lekkie i warzywne, natomiast dla odmiany w kuchni bawarskiej – wyjątkowo tłuste i ciężkie. W przygotowanym zestawieniu przedstawiam 10 dań charakteryzujących niemiecki region stołeczny. Z zastrzeżeniem, że są to tylko dania tradycyjne. Obecnym trendem w Berlinie jest lżejsza kuchnia fusion.
10. Berliner Pfannkuchen
Berliner Pfannkuchen to niemieckie pączki, które wyglądają i smakują jak nasze (są tylko mniej tłuste). Najczęściej są nadziewane dżemem i posypywane cukrem pudrem. Mała ciekawostka: słowo „Pfannkuchen” w języku niemieckim oznacza zarówno pączka, jak i naleśnika, dlatego też warto zwrócić uwagę na dokładność zamówienia.
9. Eisbein
Golonka po berlińsku ma chrupiącą skórę, co zawdzięcza pieczeniu. Podawana z zasmażaną kapustą i opiekanymi ziemniakami, rzadziej z chlebem lub grochowym puree. W Berlinie spotkacie ją w każdej karcie restauracyjnej.
8. Kartoffelsalat
Sałatka ziemniaczana, która na świecie zwyczajowo nazywana jest sałatką niemiecką, składa się z ugotowanych ziemniaków z drobno pokrojonym ogórkiem i jajkiem. Bardzo częstym dodatkiem do tej sałatki jest również boczek lub drobno pokrojona i podsmażona kiełbasa.
7. Sauerbraten
Niemiecka pieczeń z marynowanego mięsa wołowego z gęstym sosem. Sauerbraten jest tradycyjnie podawane z czerwoną kapustą, kluskami ziemniaczanymi, szpeclem lub gotowanymi ziemniakami.
6. Bratkartoffeln
Ugotowane i pokrojone na małe plasterki ziemniaki, które są następnie smażone na patelni. Podaje się je najczęściej z kwaśnym mlekiem i jajkiem sadzonym. W wersji na bogato do ziemniaków dodawana jest kiełbasa lub boczek.
5. Kartoffelsuppe
Klasyczna niemiecka zupa to kartoflanka z warzywami, kiełbasą i boczkiem. Jak przystało na kuchnię niemiecką, ta wersja zupy ziemniaczanej jest dość tłusta.
4. Hackbraten
Niemiecki meat loaf – pieczeń z mięsa mielonego i jajka, z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku. Pieczona najczęściej w brytfance i podawana w plastrach, razem z typowo niemieckimi dodatkami.
3. Apfelstrudel
Najbardziej popularnym berlińskim deserem jest pochodzący z Austrii strudel jabłkowy. Niemiecki apfelstrudel nadziewany jest dużymi kawałkami jabłek i rodzynek, przyprawiany jest cynamonem, a czasami także rumem. Podawany jest najczęściej na gorąco, z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.
2. Wurst
W Berlinie kiełbasy (wurst) są dosłownie wszędzie – w restauracjach, barach, budkach, a nawet sprzedawane od ludzi noszących grille na sobie. Możecie kupić kiełbasy surowe, parzone, gotowane, grillowane. Znajdziecie kiełbasy podawane w bułce lub z chlebem, ale też wursty „ekskluzywne”, podawane jako mięsna część dań głównych (berliner taller) z kapustą i ziemniakami. W kiełbasianym niemieckim asortymencie znajdują się m.in. weisswurst (biała kiełbasa parzona), bratwurst (biała kiełbasa pieczona), bockwurst (niemiecka kiełbasa cielęca), krakauerwurst (nasza krakowska), knackwurst (serdelki), frankfurter würstchen (frankfurterki).
1. Currywurst
Szczególnym przykładem wursta jest osławione berlińskie currywurst. Najpopularniejszym berlińskim fast foodem jest grillowana wieprzowa kiełbasa lub parówka z sosem pomidorowym, posypana curry. Podawana najczęściej z bułką lub frykami (pommes). W Berlinie legendarnym miejscem z currywurstem jest Konnopke’s Imbiss, a najpopularniejszą, smaczną sieciówką – Curry 36.
Żródło:
www.pattravel.pl/co-zjesc-w-berlinie-klasyczna-kuchnia-niemiecka/
WSTECZ