Te trzy składniki są nieocenione w walce o dobrą odporność ustroju.
Cynamon Ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje poziom glukozy we krwi, więc będzie idealny dla cukrzyków. Spożywając go spada nam również poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Ponadto, kontroluje apetyt, wspomaga pracę żołądka i wpływa pozytywnie na starzenie się skóry. Wspomaga walkę z grzybami, bakteriami, zapobiega chorobie Alzheimera, łagodzi bóle reumatyczne i ból głowy. Cynamon ma działanie przeciwbólowe, znieczulające i przeciwbakteryjne. Rozgrzewa, więc nada się idealnie do ciepłych napojów, ale też do wypieków, deserów oraz dań, jeśli lubimy orientalny smak.
Kurkuma nie ma intensywnego smaku, za to intensywnie barwi. Ma w sobie kurkuminę, która poprawia metabolizm tłuszczu, co jest niezwykle pomocne w walce o sylwetkę. Co więcej ten żółto-pomarańczowy proszek ma działanie podobne do leków przeciwzapalnych, dlatego może pomagać przy zapaleniu stawów, chorobie jelita drażliwego, poprawia pracę wątroby, działa antyseptycznie i jest jedną z najsilniejszych przypraw przeciwnowotworowych.
Imbir działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Ma właściwości termogeniczne: spożycie podniesie temperaturę ciała, co poprawi metabolizm. Łagodzi bóle żołądka, ale to nie wszystko. Hamuje także apetyt, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia pracę jelit. Imbir zawiera substancje, które przyspieszają spalanie tanki tłuszczowej oraz takie, które są pomocne przy walce z cellulitem. Imbir nie tylko wspomaga trawienie, lecz także wpływa na poziom cukru we krwi, łagodzi zapalenia i poprawia krążenie krwi. Ma intensywny, ostry smak i korzenny zapach.
WSTECZ