ZDROWIE
Witaminy

Witaminy należą do składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu.

Czytaj więcej
Najzdrowsze owoce

Owoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty

Czytaj więcej
Najzdrowsze warzywa

Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia

Czytaj więcej
Zdrowe produkty
Kasza

Kasze

Kasze   Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana…Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.

Czytaj więcej
Ryby

Ryby

Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Poza tym są smaczne- choć nie wszyscy je lubią. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno?

Czytaj więcej
Owoce morza

Owoce morza

Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza.Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe

Czytaj więcej
Produkty pszczele

Produkty pszczele

Pyłek kwiatowy  Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, dlatego ma szerokie zastosowanie. Słynie z tego, że poprawia koncentrację, wspomaga układ odpornościowy

Czytaj więcej
Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.

Czytaj więcej
Soczewica

Soczewica

Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka

Czytaj więcej
Fasola

Fasola

Fasola to roślina z rodziny bobowatych, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze.Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego.

Czytaj więcej
Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

Jogurt to napój o gęstej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego.Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy.

Czytaj więcej
Ostropest

Ostropest

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym.

Czytaj więcej
Rośliny oczyszczające powietrze

20 gatunków roślin oczyszczających powietrze

Rosnąca świadomość Polaków w zakresie wpływu jakości powietrza na zdrowie przełożyła się na wzrost zainteresowania tymi urządzeniami, lecz także alternatywnymi metodami usuwania zanieczyszczeń. Czy taką alternatywą mogą być rośliny doniczkowe?

Czytaj więcej
Zdrowe napoje
Woda

Woda

Woda jest potrzebna do oddychania, nawilża wdychane powietrze i chroni ważne dla życia narządy.

Czytaj więcej
Soki wyciskane

Soki wyciskane

Soki owocowe to produkty wytwarzane ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków jest podobna do wartości odżywczej owoców, z których zostały przygotowane.

Czytaj więcej
Zioła
Czystek

Czystek

Czystek (Cistus) to bardzo popularne zioło. Herbata z czystka znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek w walce z wieloma dolegliwościami.

Czytaj więcej
Pokrzywa

Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) ze względu na swoje właściwości od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej.

Czytaj więcej
Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec lub – błędnie – mlecz,  rośnie na przydrożach, łąkach, w zaroślach oraz jako chwast.

Czytaj więcej
Rumianek

Rumianek

Rumianek pospolity (łac. Matricaria recutita – dawniej Matricaria chamomilla L.) to roślina lecznicza, której drobne, biało-żółte kwiaty zawierają substancje rzadko występujące w świecie roślin.

Czytaj więcej
Mięta

Mięta

Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w kuchni i ludowej medycynie od wieków.

Czytaj więcej
Lipa

Lipa

Lipa to zioło, którego właściwości lecznicze wynikają ze składu. Kwiatostan lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji

Czytaj więcej
Melisa

Melisa

Melisa lekarska to chyba jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie. Jednak melisa ma także inne właściwości lecznicze

Czytaj więcej
Skrzyp

Skrzyp polny

Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to roślina, której właściwości lecznicze od dawna są wykorzystywane w medynie naturalnej.

Czytaj więcej
Herbaty

Jej najstarsze rodzaje mają ponad 1700 lat! Skąd biorą siłę, by tak skutecznie opierać się działaniu czasu?

Dziś wiemy, że herbata zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia. Chodzi o flawonoidy – naturalne składniki dostarczane w pożywieniu, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie.

Rodniki powstają w organizmie człowieka jako produkt uboczny przemiany materii. To one odpowiadają za uszkodzenia komórek, przyczyniają się do rozwoju chorób i przyspieszają starzenie się organizmu. Nasz tryb życia, skażenie środowiska i stres osłabiają stojący na straży zdrowia system immunologiczny. A wtedy wolne rodniki mogą sobie szaleć do woli. Chyba że poszukamy sprzymierzeńców…

Herbata jako źródło energii

Zanim w laboratoriach naukowych odkryto niszczącą siłę wolnych rodników i dobroczynną flawonoidów, czyli zanim poznaliśmy prawdziwą zdrowotną wartość herbaty, ceniliśmy ją za orzeźwiający smak i aromat. A także za to, że dodaje sił i usuwa zmęczenie. Te właściwości zawdzięcza obecności kofeiny – alkaloidu działającego pobudzająco na system nerwowy. Filiżanka herbaty o pojemności 160 ml zawiera 40-50 mg kofeiny, czyli więcej niż znajduje się jej w tej samej ilości kawy. Dzięki temu znacznie lepiej poprawia nastrój, usprawnia koncentrację i zapamiętywanie oraz usuwa senność.

Biała herbata

Biała

Biała herbata. Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień.

Czytaj więcej
Zielona herbata

Zielona

Zielona herbata. Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji.

Czytaj więcej
Czerwona herbata

Czerwona

Czerwona herbata. Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji.

Czytaj więcej
Czarna herbata

Czarna

Czarna herbata. To całkowicie sfermentowana herbata, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie.

Czytaj więcej
Yerba mate

Yerba Mate

Yerba Mate: wytwarza się ją z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napar jest zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny.

Czytaj więcej