Kasze
Kasze Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana…Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.
Spędzajmy dany nam czas tak, aby mieć wrażenie, że płynie, a nie że odpłynął.
Witaminy należą do składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu.
Czytaj więcejOwoce obfitują w wartości odżywcze: enzymy, sole mineralne, błonnik i antyoksydanty
Czytaj więcejWarzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia
Czytaj więcejKasze Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana…Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.
Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Poza tym są smaczne- choć nie wszyscy je lubią. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno?
Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza.Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe
Pyłek kwiatowy Pyłek kwiatowy jest niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, dlatego ma szerokie zastosowanie. Słynie z tego, że poprawia koncentrację, wspomaga układ odpornościowy
Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.
Soczewica, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, gdyż jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka
Fasola to roślina z rodziny bobowatych, która ma liczne właściwości i wartości odżywcze.Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego.
Jogurt to napój o gęstej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego.Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy.
Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym.
Te trzy składniki są nieocenione w walce o dobrą odporność ustroju. Cynamon Ma właściwości antyoksydacyjne. Reguluje poziom glukozy we krwi, więc będzie idealny dla cukrzyków.
Rosnąca świadomość Polaków w zakresie wpływu jakości powietrza na zdrowie przełożyła się na wzrost zainteresowania tymi urządzeniami, lecz także alternatywnymi metodami usuwania zanieczyszczeń. Czy taką alternatywą mogą być rośliny doniczkowe?
Woda jest potrzebna do oddychania, nawilża wdychane powietrze i chroni ważne dla życia narządy.
Soki owocowe to produkty wytwarzane ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków jest podobna do wartości odżywczej owoców, z których zostały przygotowane.
Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła.
Czystek (Cistus) to bardzo popularne zioło. Herbata z czystka znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek w walce z wieloma dolegliwościami.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) ze względu na swoje właściwości od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej.
Mniszek lekarski, inaczej mniszek pospolity, dmuchawiec lub – błędnie – mlecz, rośnie na przydrożach, łąkach, w zaroślach oraz jako chwast.
Rumianek pospolity (łac. Matricaria recutita – dawniej Matricaria chamomilla L.) to roślina lecznicza, której drobne, biało-żółte kwiaty zawierają substancje rzadko występujące w świecie roślin.
Lipa to zioło, którego właściwości lecznicze wynikają ze składu. Kwiatostan lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji
Melisa lekarska to chyba jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie. Jednak melisa ma także inne właściwości lecznicze
Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to roślina, której właściwości lecznicze od dawna są wykorzystywane w medynie naturalnej.
Jej najstarsze rodzaje mają ponad 1700 lat! Skąd biorą siłę, by tak skutecznie opierać się działaniu czasu?
Dziś wiemy, że herbata zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia. Chodzi o flawonoidy – naturalne składniki dostarczane w pożywieniu, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie.
Rodniki powstają w organizmie człowieka jako produkt uboczny przemiany materii. To one odpowiadają za uszkodzenia komórek, przyczyniają się do rozwoju chorób i przyspieszają starzenie się organizmu. Nasz tryb życia, skażenie środowiska i stres osłabiają stojący na straży zdrowia system immunologiczny. A wtedy wolne rodniki mogą sobie szaleć do woli. Chyba że poszukamy sprzymierzeńców…
Zanim w laboratoriach naukowych odkryto niszczącą siłę wolnych rodników i dobroczynną flawonoidów, czyli zanim poznaliśmy prawdziwą zdrowotną wartość herbaty, ceniliśmy ją za orzeźwiający smak i aromat. A także za to, że dodaje sił i usuwa zmęczenie. Te właściwości zawdzięcza obecności kofeiny – alkaloidu działającego pobudzająco na system nerwowy. Filiżanka herbaty o pojemności 160 ml zawiera 40-50 mg kofeiny, czyli więcej niż znajduje się jej w tej samej ilości kawy. Dzięki temu znacznie lepiej poprawia nastrój, usprawnia koncentrację i zapamiętywanie oraz usuwa senność.
Biała herbata. Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień.
Zielona herbata. Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji.
Czerwona herbata. Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji.
Czarna herbata. To całkowicie sfermentowana herbata, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie.
Yerba Mate: wytwarza się ją z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napar jest zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny.