Soki owocowe to produkty wytwarzane ze świeżych, dojrzałych owoców, dlatego wartość odżywcza soków jest podobna do wartości odżywczej owoców, z których zostały przygotowane.
Soki owocowe to cenne źródło witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Spożywane w umiarkowanych ilościach, w ramach jednej z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców (zalecenia IŻŻ i WHO), niosą korzyści zdrowotne, m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy, nowotworów oraz opóźniają starzenie.
Soki owocowe – rodzaje
Ze względu na rodzaj obróbki termicznej wyodrębnia się soki niepasteryzowane (soki o krótkim terminie przydatności), pasteryzowane w niskiej temperaturze i soki pasteryzowane – najbardziej trwałe.
Soki owocowe klasyfikuje się również ze względu na sposób produkcji:
- soki klarowane– poddawane procesowi klarowania i filtracji, bez oznak zmętnienia, soki te cechują się najniższą zawartością błonnika pokarmowego,
- soki naturalnie mętne– otrzymywane w wyniku wyciśnięcia soku z owoców, niepoddawane procesowi klarowania i filtracji, charakteryzujące się obecnością miąższu owoców,
- soki przecierowe– uzyskiwane w procesie przetarcia owoców, co warunkuje zachowanie składników odżywczych charakterystycznych dla owoców, z których zostały pozyskane,
- soki owocowe zagęszczone– otrzymywane przez odparowanie wody z soków owocowych.
Soki owocowe – właściwości zdrowotne
Soki owocowe są źródłem witamin i składników mineralnych, przede wszystkim witaminy C, folianów i potasu. Dodatkowo są bogate w polifenole i karotenoidy – związki o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególnie dobrym źródłem polifenoli jest sok z czarnych porzeczek, sok z aronii i sok z czerwonych winogron. W zależności od sposobu produkcji soków, obserwuje się różnice w zawartości błonnika pokarmowego. Jego zbliżoną ilość do owoców zawierają soki mętne i przecierowe.
Walory zdrowotne soków:
- korzystny wpływ na układ odpornościowy, dzięki obecności witaminy C,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- pozytywny wpływ na układ kostny, szczególnie na poprawę gęstości kości,
- opóźnienie procesu starzenia się mózgu,
- zmniejszenie ryzyka nowotworów,
- pozytywny wpływ na skórę przez stymulowanie produkcji kolagenu warunkującego jędrność skóry i zapobiegającemu starzeniu się skóry,
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca.
Jaki sok owocowy wybrać?
Wybierając sok owocowy warto zwrócić uwagę na sposób produkcji oraz skład soku. Sok owocowy nie może zawierać w składzie substancji słodzących, barwników i konserwantów. Nie może mieć również dodatku cukru, co jest regulowane przez dyrektywę Unii Europejskiej. Najlepszym wyborem są soki naturalnie mętne oraz soki przecierowe.
WSTECZ