Jogurt to napój o gęstej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego.Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy. Zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć.
Prawdziwy jogurt składa się wyłącznie z mleka i bakterii. Warunek ten spełnia tylko jogurt naturalny, i to nie każdy. Pułapka tkwi już w samej nazwie. Napis na etykiecie „jogurt naturalny” nie oznacza bowiem wcale, że jest on wytwarzany metodami naturalnymi, ale jedynie to, że nie zawiera dodatków smakowych.
Jogurt naturalny powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii. Zdecydowana większość dostępnych na rynku jogurtów to produkty mleczne z dodatkiem bakterii i rozmaitych substancji nadających im odpowiednią konsystencję i strukturę.
Jogurt naturalny nigdy nie jest jednolity, tylko składa się ze skrzepu i „wody”. Dopiero gdy go wymieszamy, robi się gładki jak śmietana. Tymczasem w sprzedaży wiele jogurtów określanych jako naturalne ma aksamitną konsystencję albo daje się kroić jak masło. Dotyczy to zarówno jogurtów zwykłych, jak i „bałkańskich” czy „greckich”, które wybieramy w przekonaniu, że są najlepsze.
Prawda jest taka, że nafaszerowano je substancjami dodatkowymi gwarantującymi im ładny wygląd. Nie daj się zwieść!
WSTECZ